Carmodel
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.
Nedostal jsi svůj aktivační email?
Září 06, 2010, 06:10:12

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Vyhledávání:     Pokročilé vyhledávání
SMF - Just Installed!
3173 příspěvků v 300 témat od 73 uživatelů
Nejnovější uživatel: Sandrakar
* Domů Nápověda Vyhledávání Kalendář Přihlásit Registrovat
+  Carmodel
|-+  Slot Racing Cars - hard-plastic kategorie
| |-+  Stavěné makety
| | |-+  Group Z
« předchozí další »
Stran: 1 [2] Tisk
Autor Téma: Group Z  (Přečteno 915 krát)
vitek
Full Member

Zobrazit profil
« Odpověď #15 kdy: únor 22, 2010, 06:42:35 »

OT K dráhovkám jsem přišel v podstatě "nedávno" jako k rozšíření jiné modelařiny. A od komerček se pomalu prokousávám dál. Ale už teď vím, že to nebude směrem k lexanu (i když nikdy neříkej nikdy). A tak jako mám možnost se podřídit stávajícím kategoriím, tak mám i možnost si najít jinou cestu. Ostatně nevymýšlíme nic co by nikde nebylo.
A jestli ALS nabídne podvozek typu Plafit, tak je to jen rozšíření nabídky pro Nascary a Oldtimery. Pokud to ovšem provinční české prostředí nebude vidět jinak.

Jo a pokud se Vám nelíbí co zde bylo napsáno, tak to vlákno klidně nechte zamknout a nebo mi dejde ban.
Zaznamenáno
ALSracing
Full Member

Zobrazit profil Email
« Odpověď #16 kdy: únor 22, 2010, 07:50:55 »

Trochu tomu nerozumim - dalsi zmenseni poctu zavodniku v soucasnych kategorii - to je v ceskem src malo kategorii? Chcete zavodit, nebo vymyslet nove a nove veci? Ani jednoho z Vas jsem nikde na zavodech nikdy nevidel a to ani v zadnych vysledkovych listinach? Hovorite o cenove dostupnosti, fajn, ale vyvojem dalsich a dalsich kategorii budou i super levne kategorie drahe. 1 smysluplna kategorie bude urcite levnejsi nez deset super levnych kategorii. Proc nezdokonalujete to co je a vytvarite porad neco noveho?

Proč se Pavle rozčiluješ? Tebe zajímají hardplastový makety? Já měl za to že to není Tvoje parketa.  Mrknutí
Myslím, že trošku zapomínáš na lidi co si postaví auto třeba jen pro radost a občasný svezení, protože jsou fandové nějaký značky a tu třeba zrovna v minizetkách našli a vůbec jim nejde o to se pravidelně honit na dráze.
Nemyslím, že by zrovna tahle kategorie hrozila, že ubere lidi od lexanu.

To že jsi mne neviděl na závodech je prostý, autodráhovky začnu jezdit závodně až přestanu stíhat kroutit volantem u RC.....  Škleb
A nebo až dám dohromady dráhu co tu mám.....
Zaznamenáno
ALSracing
Full Member

Zobrazit profil Email
« Odpověď #17 kdy: únor 22, 2010, 08:11:38 »

Takový expert nejsem, ale jsou dvě cesty - buď 16D jako v Nascarech (cca 400,-) a nebo jen stock motor typu Cheetah (u T.Z. - 210,-). Obojí je po mém soudu i cenově dostupné řešení.
Například na IMCA, kde mají stejné podvozky, mají určený motor ProSlot A myslím, že i to má svou logiku.
Prostě jednotný motor pro všechny.

Tak jsem to lehce konzultoval a názor se přiklání spíš k 16D motoru aby to trošku jelo.... Mrknutí
Rozměrově by se to mělo vejít.

Zaznamenáno
tom59herder
Administrator
Hero Member

Zobrazit profil Email
« Odpověď #18 kdy: únor 22, 2010, 08:23:05 »

Jo a pokud se Vám nelíbí co zde bylo napsáno, tak to vlákno klidně nechte zamknout a nebo mi dejde ban.

Co??? Vítku, není potřeba nic takového hrotit. Nikdo vlákno nezamkne a už vůbec není potřeba mluvit o nějakém varování.
Pravdou však je, že by neměla vznikat další nová kategorie, ale tak jak píše ALSracing, spíše namontovat rozšíření možností do stávajících kategorií maket (MC, GT, Nascar a Oldtimer). Mám takový pocit, že se blíží čas, kdy i takové varianty staveb budou možné.
Zaznamenáno
ALSracing
Full Member

Zobrazit profil Email
« Odpověď #19 kdy: únor 22, 2010, 08:43:00 »

.............
Pravdou však je, že by neměla vznikat další nová kategorie, ale tak jak píše ALSracing, spíše namontovat rozšíření možností do stávajících kategorií maket (MC, GT, Nascar a Oldtimer). Mám takový pocit, že se blíží čas, kdy i takové varianty staveb budou možné.

Jsem rád, že jsi se přidal do diskuse, taky si myslím, že není nutný být příliš uzavřený novinkám. Vím, že děláte modely z hraček, ale taky vím, že některý tyhle přestavby mají problém v tom, že kastle jsou moc těžké (sám jsem asi před rokem podobný model z hračky udělal) a to negativně ovlivňuje jízdní vlastnost. Další věc je, že zdroje těhlech karoserií jsou více méně nárazové a někdy pokulhává maketovost. Karoserie mini-z jsou sice oproti těmhle hračkám dražší, ale přeci jen je to navržené k ježdění a tak třeba hmotnost je slušná. Maketovost je vesměs velmi slušná.
Kupovat třeba komerční 1/24 dráhovku kvůli kastli, což tu taky někde zaznělo, a tu přestavět na opravdovou maketu mi nepřijde ekonomicky rozumný řešení.

Jaký je Tvůj názor na volbu motoru?
Zaznamenáno
Attan
Administrator
Jr. Member

Zobrazit profil Email
« Odpověď #20 kdy: únor 22, 2010, 09:48:39 »

nebojte se, ja se nerozciluji, jen me to prekvapuje, a vubec nejde o lexany - to ze jezdim lexany neznamena, ze nesleduji deni v hardplastikach. Prectete si pravidla a zkuste navrhnout zlepseni kategorii hardplastik a nevymyslejte dalsi. Myslim si, ze pokud bude na zavod vice lidi, tak jsou to zavody, ktery mate sanci si uzit. Kdyz budete mit na zavodech lidi par diky velke roztristenosti, tak i Vas samotne to prestane bavit. Jestli nechcete zavodit, tak mi to , omlouvam se, ale nedava vubec logiku - najednu stranu resite komponenty aby to fungovalo, a na druhou stranu to chcete mit pro okrasu - asi tomu nerozumim Nevím co si myslet/Nerozhodný
Zaznamenáno
tom59herder
Administrator
Hero Member

Zobrazit profil Email
« Odpověď #21 kdy: únor 22, 2010, 09:57:55 »

Mé názory jsou ovlivněny především tím, že se soustřeďuji na modelařinu dětí. Přesto, když čas dovolí se rád svezu především s modely maket a kromě Oldtimerů jezdím všechny.
Hračkové karoserie preferujeme při práci především s dětmi, které na veřejné nebo mistrovské závody jezdit nemohou nebo nechtějí. Ty, které jezdí už seriál Mistr Větrník a nebo MČR nascar již nasměrujeme na stavbu plnokrevných maket. Samozřejmě se to většinou řeší tak, že model staví zkušenější modeláři a mládežníci s ním jezdí a najdou se i výjimky, že si alespoň karoserii postaví sami, především v juniorském věku.
Možnosti zaježdění s modely mají děti u nás dostatečně - kromě Favorit Cupu (komerční auta) jezdí v rámci kroužku i MC Cup (dříve DTM Cup). Karoserie jsou většinou hračka, laminát nebo pl. stavebnice. v tom případě se nám jedná o co největší láci modelů, používáme i alternativní materiály. Možná to podle některých děláme špatně, ale tom v tomto vláknu nebudu diskutovat a v jiných na téma práce s dětmi reagovat ani nemíním. Proto se domnívám, že nákup karoserií pro RC nejsou zrovna to ořechové.
Jiná situace ovšem je, jak jsem si ověřil, použití těchto karoserií pro účely závodů v kategoriích MC a GT. Mnoho těchto karoserií je v měřítku 1:24 a byly by obohacením startovního pole. Problémem je hlavně konzervativnost samotných závodníků, kteří většinou nestaví modely jen proto, že se jim líbí, ale staví se většinou typ, který vyhrává. Přesto věřím pevně tomu, že s brzy tyto karoserie budou objevovat u některých závodníků.
Otázka motorů v našich podmínkách je zcela jasná, jiná varianta než 16D nebo Falcon nepřichází v úvahu. Užitné vlastnosti motorů 16D je jasně preferují před jakýmkoli jiným. Pochopitelně v rámci kategorií MC a GT je motor libovolný (tím odpadají debaty o podvodech atd.). Motor 16D je prostě standard, Falcon možná náhrada na takové to "domácí" ježdění nebo pro žákovské kategorie. Motory typu Proslot Euro Mk1 jsou nesmyslnou cestou, tou si může jít IMCA, která je u zdroje a cena tohoto motoru je skoro stejná, jako u 16D.
Většinou člověk zaslechne řeči o tom jak ten či onen byl svědkem toho, že závodník odnesl zbytky modelu z dráhy ve dlaních. Ale hodně se zapomíná na to, že většinou je to vina samotného závodníka, který třeba na svůj model nestačí. S maketou se prostě musí naučit jezdit rychle a hlavně opatrně. Začátečník by neměl mít v modelu motor, který není schopen ukočírovat v maketovém modelu. Bohužel o výběru motoru většinou rozhoduje peněženka závodníka a ne jeho jezdecké umění.
Vede se zde diskuze o podvozku, který by jsi chtěl vyrábět. Jistě bychom uvítali nějaký produkt, který by měl lepší vlastnosti než námi (alespoň v Liberci) používanými Scholery. Celkem nám vyhovují, ale mají některé nedostatky, jako například plochu za přední nápravou, kam se nedá přilepit přídavné závaží. Ale to je spíše na osobní kontakt a diskuzi osobně s několika modeláři u nás.
Zaznamenáno
petr l
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: únor 22, 2010, 10:58:00 »

Osobně si myslím, že celá "událost" s 1:28 je jenom logickou reakcí výrobců hraček, kteří když již mají s mini Z trh přeplněný, hledají kam dál expandovat.

Já ovšem nevidím žádný rozumný důvod-krom toho, že se ty karoserie dají díky mini Z snadno koupit, proč zakládat novou rozměrovou kategorii. Komu je 1:24 velké, má k dispozici 1:32, komu je i toto velké může jít do 1:43. Takže roměrových kategorií je tak akorát a každé rozmělnění nikdy nemůže směrovat k obecnému zlevnění sortimentu, spíše naopak. Síly výrobců se při chycení nového formátu rozloží na stejný počet kupců, protože nové zájemce to rozhodně nepřiláká a v některých částech trhu to může mít i opačný efekt, tedy zdražení, protože to co se prodá v 1:28, bude logicky chybět v prodejích 1:32 a 1:24. A to by nikomu neprospělo. Pravdu má Tom, určitě je užitečnější věnovat se vylepšení stavu stávajícího.

Osobně jsem v 1:32 spokojený a až na to neuvidím, pořídím si lupu a přesunu se do 1:24. Tam je kitů a karoserií na stavbu víc, než do důchodu stačím postavit Škleb
Zaznamenáno
vitek
Full Member

Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: únor 23, 2010, 09:49:15 »

Omlovám se za lehké vyhrocení. Ale neměl jsem v ten časi asi tu nejklidnější chvilku a lehce mně to nadzvedlo.

Řeknu to asi tak, i když je to opět OT. Jedinné co mi v rámci maket vadí je, že podle oficiálních pravidel nemohu použít jinou karoserii, než z hard plastic kitu. Což ale neznamená, že se tomu nejsem schopen podřídit. Já tomu používání rozumím, protože je to cesta jak udržet maketovost. Ve smyslu - je to ze stavebnice - je to maketa. Vlastní stavba = cesta do pekel sporů. A jiné řešení - připustit karosérie z dráhovek 1:24. Ne jako povinnost, ale jako možnost. Pro mně osobně ta vyšší vstupní cena je vyvážena tím, že to podstatně víc vydrží. Debata o modelářském vkladu i hračkách je lichá. Protože se prodávají jak hodotvé karosérie, tak je možné si karosérii koupit od někoho, kdo se postaveného modelu zbavuje a nebo si ji nechat postavit. A plastikové stavebnice v nomenklatuře zboží patří do kategorie hraček.

Ale zpět k tématu. Pokud by z této debaty nakonec "vypadnul" jen nový podvozek, není to málo. Ostatně pokud sundám MiniZ kastli, tak mi v postatě zůstává základ pro Nascar.

Ještě k těm hračkám. Ty nejrošířenější DTM od Dickie mají DTM licenci. Čili jejich maketovost na tom není vůbec špatně. Pokud by měl někdo zájem, tak jsem udělal dekály (pro vlastní tisk) na několik verzí Mercedesu, teď dokončuji Opel a mám rozdělanou i Audi TT. Zájemcům mohu zaslat.

To PetrL Ten výběr je pouze iluzorní. Použitelných kastlí je mnohem méně, než se na první pohled zdá. A kromě toho, výrobci kitů mají obvykle jednu dvě varianty vozu, takže pokud chceš jiné auto - ne proto, že ho nikdo nemá, ale z důvodu odlišení, tak je tady další pořízení dekálů.
Zaznamenáno
Stran: 1 [2] Tisk 
« předchozí další »
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Validní XHTML 1.0! Validní CSS!